Onteigeningsrecht

Wanneer de overheid plannen heeft om uw grond of andere eigendommen te onteigenen is het verstandig om u te laten bijstaan door een deskundige advocaat. Het gaat immers om uw eigendom waarmee zorgvuldig omgegaan dient worden.

Eerst zal de overheid via onderhandelingen trachten om uw eigendom aan te kopen via een minnelijk traject. Het is het verstandig om u ook tijdens deze onderhandelingsfase te laten bijstaan door een advocaat, gespecialiseerd in het onteigeningsrecht.

Door het in werking treden van de Omgevingswet op 1 januari 2024 is de onteigeningsprocedure ingrijpend veranderd.

Het is nu niet meer de (civiele) rechter die de onteigening uitspreekt, maar de onteigenaar (gemeente, provincie) neemt het onteigeningsbesluit zelf. Dat is een belangrijk verschil met de situatie van voor 1 januari 2024. De Kroon is niet meer betrokken bij de onteigening.

Wat is nu  de procedure bij onteigening?

De onteigenaar (meestal gemeente of provincie) neemt eerst een ontwerp-besluit (ontwerp-onteigeningsbeschikking). Daartegen kunt u binnen zes weken een zienswijze indienen. Na vaststelling van de definitieve onteigeningsbeschikking dient deze bekrachtigd te worden door de bestuursrechter.

In het kader van deze bekrachtigingsprocedure kunt u bedenkingen indienen bij de rechter. Tegen de uitspraak van de bestuursrechter staat hoger beroep open bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Daarna is het besluit tot onteigening onherroepelijk en staat deze vast. Daartegen bestaan dan geen beroepsmogelijkheden meer en is de onteigening een feit.

De hoogte van de schadeloosstelling wordt (later) vastgesteld door de civiele rechter. Maar het besluit tot onteigening staat dan al vast. In deze procedure gaat het dan alleen nog om de hoogte van de schadeloosstelling.

Het is dus van groot belang om in een zo vroeg mogelijk stadium juridisch advies in te winnen over (mogelijke) onteigening.

Meer over de gewijzigde onteigeningsprocedure kunt u vinden in het door mij geschreven boek: Onteigening in de Omgevingswet.

Mocht u behoefte hebben aan juridisch advies of een oriënterend gesprek over onteigening, of heeft de overheid plannen om uw (agrarisch) bedrijf te onteigenen, maak dan (vrijblijvend) een afspraak. Ik ben u graag van dienst!